Niciun comentariu

Vrei sa iti vinzi casa, apartamentul sau terenul? Este primavera cel mai potrivit moment?

Vrei sa iti vinzi casa, apartamentul sau terenul? Este primavera cel mai potrivit moment?

Suntem inca la inceputul anului 2014, iar toti lugojenii stiu ca primavera este perioada cea mai buna pentru tranzactiile imobiliare. Este oare adevarat? Sunt mai multe cereri din partea cumparatorilor sau a chiriasilor?

Daca discutam de inchirieri intradevar perioada aceasta pare sa fie cea care favorizeaza acest tip de tranzactii. Persoanele care sunt in cautarea de locuinte, considera ca iarna a trecut si ca mutarea intr-o noua locuinta este mult mai usor de facut in aceasta perioada. De asemenea patronii micilor afaceri tind sa astepte pana la trecerea iernii pentru a inchiria spatii in care sa-si desfasoare activitate. Unul dintre cei mai importanti factori este cheltuiala cu incalzirea spatiului.

Vanzarea este si ea favorizata in aceasta perioada a anului. Exista intradevar mai multe cereri de cumparare. Vizionarea caselor, apartamentelor sau a terenurilor este facila, nu este impiedicata nici de vremea urata, nici de zapada, nici de pamantul moale etc. Bancile va pot oferi la inceputul anului informatii actualizare despre tipurile de creditare, despre programul Prima Casa, etc.

Daca te gandesti sa iti vinzi o proprietate, am pregtit o lista de sfaturi care ti-ar putea fi de folos

1. Analizeaza foarte bine situatia si prioritatile astfel incat sa fi foarte hotarat legat de ceea ce urmeaza sa faci. In conditiile actuale ale pietei imobiliare toata lumea se intreaba “oare este momentul potrivit sa vand?” raspunsul vine doar daca sti de ce ai hotarat sa scoti proprietatea la vanzare. Daca esti motivat si bine documentat vei ajunge la o tranzactie, daca nu, vei intalni multe piedici.

2. Nu astepta sa creasca preturile. Poate te numeri printre cei care se gandesc la perioada anilor 2007-2009 cand preturile erau foarte ridicate si atunci spui “Mai astept putin, ca tot trebuie sa creasca iarasi preturile”. Aceasta mentalitate poate fi de multe ori gresita si inselatoare. Trebuie sa te gandesti ca atunci au fost preturile mari, vineai poate o casa cu 80.000 EURO si cumparai doua apartamente cu doua camera cu 40.000 fiecare. Acum poate ca o vinzi cu doar 60.000, dar si apartamentele cu doua camera au ajuns pe la 30.000. Trebuie sa fi constient ca majoritatea proprietatilor au pretul mai scazut nu doar a ta.

3. Nu compara pretul pe care il ai in gand cu cele ale altor anunturi sau cu pretul care il vrea vecinul “de peste drum”. Incearca sa afli care sunt preturile cu care s-au vandut, nu care sunt preturile care s-au cerut.

4. Incearca sa fi cat mai flexibil. Cu siguranta vei intalni multi clienti care nu iti vor face o prima impresie foarte buna, sau care sa negocieze pretul mai mult decat crezi tu ca ar fi cazul. Incearca totusi sa nu judeci prea aspru aceste aspecte si sa  intelegi nevoile si cerintele potentialului client. S-ar putea ca prin mici compromisuri din partea fiecaruia sa se ajunga mai repede la incheierea tranzactiei.

5. Trebuie sa intelegi ca prima impresie este foarte importanta, nu gandi in felul urmator: “cui ii place o ia si asa” sau “…lasa ca astea sunt detalii, importanta e zona, structura, etc.” NU, incearca sa creezi o atmosfera placuta, atunci cand vin clientii, fa curatenie in scara blocului, pune totul in ordine, matura curtea, taie gazonul, fa amici reparatii. Clientii se uita la detalii care tu le crezi nesemnificative pentru ca tu te-ai obisnuit cu ele, incearca sa te pui in postura clientului pentru a intelege mai bine c ear trebui facut. Poti face lucruri care sa nu te coste mult dar care sa creasca impactul asupra potentialului comparator.

Mult succes!

Emanuel Cimponeru

 

Comments (0)