Niciun comentariu

Cum alegem terenul pentru casa?

Cum alegem terenul pentru casa si cat costa?

In cautarea dupa locul ideal in care sa va construiti o casa nu este suficient sa va uitati la pret si la zona. Pentru a fi siguri ca ati luat decizia corecta trebuie sa tineti cont si de alti factori.

Din ce in ce mai multi oameni vor sa renunte la viata de la bloc si sa se bucure de avantajele statului la casa. Anii 2007 – 2008 au facut ca in Lugoj sa “rasara” o multime de parcele de teren pe care se pot construe case, in zona Buziasului, intre strada Zorilor si strada Panselelor, la iesirea din Lugoj spre Caransebes, in zona fostei unitati militare,pe strada Agriculturii etc.

In ce zona sa cumpar teren? Trebuie sa recunoastem ca avem de unde alege insa totul depinde de pret si de celelalte criterii.

Cumpar unde sunt trase utilitatile sau nu? inafara de curentul electric celelalte utilitati au cel putin o alternativa, daca nu ne putem racorda la reteaua de canalizare a orasului, atunci rezolvarea este fosa septica, daca nu avem acces la reteaua de apa, foram si se rezolva, daca nu ne putem racorda la vreo conducta de gaz, utilizam centrale termice pe lemne sau GPL. Depinde cat este de mare impactul acestor alternative asupra confortului dumneavoastra. Cu siguranta este de preferat ca terenul sa beneficieze de toate utilitatile chiar daca pretul poate fi putin mai mare. Dupa un calcul rapid se poate observa faptul ca racordarea la utilitati plus costul terenului poate fi mai mare decat pretul unui teren care beneficiaza deja de acestea.

Cat de mare trebuie sa fie curtea? Majoritatea parcelelor scoase la vanzare in Lugoj au suprafete cuprinse intre 350-500mp. Cu siguranta este suficient astfel incat dupa construirea casei sa ramana loc si pentru parcare si pentru o curte care sa satisfaca nevoile geneale ale unei familii.

Cum trebuie sa fie parcela? In opinia mea forma este mai importanta decat dimensiunea. Daca parcela este ingusta, acest lucru probabil ca nu va permite nici acces auto, proiectarea casei va limita imaginatia celui care o realizeaza, iar casele vecinului va fi foarte aproape de casa dumneavoastra. Este de preferat ca forma sa fie cat mai apropiata de cea patratica. In cazul parcelelor cu suprafete mai mari frontul stradal sa fie cat mai mare( minim 17-18mp)

Se poate construi pe terenul cumparat? Inainte de a incheia tranzactia trebuie sa cunoasteti bine care este starea terenului ce urmeaza a fi achizitionat. Trebuie neaparat sa vedeti un extras de Carte Funciara iar pentru mai multe detalii cereti un certificate de urbanism informativ. Prin acest certificate autoritatile fac cunoscute cumparatorului ( sau celui care solicita actul)elementele juridice,economice si tehnice ale terenului si stabilesc cerintele urbanistice care trebuie indeplinite.

Care e pretul corect? In Lugoj, pretul variaza intre 20 Euro/mp si 38 Euro/mp (vorbim aici de parcele aflate in intravilan si la care nu exista nici un impediment in a se construi), insa exista teren chiar si la pretul de 6Euro/mp, cu toate utilitatile.

Trebuie sa va stabiliti foarte bine criteriile dupa care alegeti terenul, poate nici o varianta nu vi se pare perfecta insa incercati sa o gasiti pe cea mai apropiata. Mult succes!

Comments (0)