Niciun comentariu

Piata terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014

          A ramas mai putin de o luna pana cand strainii pot veni sa cumpere terenuri agricole in Romania. Ce se va intampla oare cu piata terenurilor in Lugoj si in apropiere?

Trebuie sa stim ca aceasta lege, se refera strict la persoanele fizice din afara tarii care au domiciliul intr-unul din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Persoanele juridice (firmele) nu au avut nici un fel de interdictie pana acum. Acest lucru a facut ca majoritatea terenurilor din zonele apropiate Lugojului, (Stiuca, Victor Vlad Delamarina, Pietroasa, Darova…)  sa fie cumparate de firme din afara tarii care au venit sa faca agricultura in Romania. Conform datelor reprezentantilor Ministerului Agriculturii, strainii detin in prezent prin intermediul unor firme aproximativ 54.000 de hectare de teren agricol in judetul Timis, din totalul de aproximativ 530.000. Cu alte cuvinte “mai avem, dar ce a fost bun, deja s-a luat”

          Care este situatia in alte tari?

Ungaria nu si-a deschis piata terenurilor agricole catre ceilalti membrii ai UE, exceptie fac doar cetatenii casatoriti cu persoane de origine maghiara.

Bulgaria vinde doar persoanelor cu experienta dovedita in agricultura, si care au intentia de a se stabili in tara.

Polonia a negociat o perioada de 12 ani de la aderare pana la liberalizarea pietei terenurilor agricole, iar Cehia si Slovacia o perioada de 7 ani.

          Cum se vor duce la bun sfarsit vanzarile?

Spre exemplu, un proprietar care doreste sa vanda un teren, in momentul in care a primit o oferta de la un cetatean strain va merge la primarie, va depune o cerere prin care solicita notificarea persoanelor care pot beneficia de dreptul de preemptiune. De asemenea va afisa o oferta de vanzare a terenului in cauza. Cine are drept de preemptiune? In primul rand arendasii, vecinii si tinerii fermieri cu varste de pana la 40 de ani. Daca in termen de 30 de zile nu se anunta niciun alt comparator, terenul se poate vinde catre persoana din afara tarii.

Ramane de vazut cum se vor desfasura lucrurile, si care va fi impactul asupra preturilor terenurilor agricole din zona Lugojului.

Emanuel Cimponeru

 

Comments (0)