Niciun comentariu

Pasii de urmat la achizitionarea unei locuinte

            Care sunt pașii de urmat atunci când urmează să vă achiziționați o casă sau un apartament?

            În primul rând trebuie să găsiți locuința perfectă, sau cât mai aproape de cea perfectă. Pentru asta, vă stabiliți o listă de criterii și un buget, e suficient pentru a începe căutarea. Un sfat: nu vă limitați la unul sau două cartiere, Lugojul nu este foarte mare însă vă poate surprinde plăcut cu diversitatea de case și apartamente pe care o oferă. Fiecare cartier are avantajele și dezavantajele lui, însă nu luați o decizie până nu ați văzut aproape tot ce vă poate oferi fiecare cartier în parte.

          După găsirea locuinței dorite, încercați să aflați toate detaliile posibile, cine este proprietar în Cartea Funciara, care este situația plăților facturilor la utilități; dacă vânzatorul are un Certificat Energetic pentru locuință, îl puteți cere și îl puteți studia. La momentul negocierii stabiliți concret modalitatea de plată, în situația în care doriți să achizitionați locuinta prin programul Prima Casa, încercati să îi explicați cât mai bine vânzătorului, acesta poate să nu fie familiarizat cu acest tip de tranzacție.

        Urmează întâlnirea în fața notarului, unde se face transferul dreptului de proprietate. Trebuie să știți faptul că taxele notariale și taxele pentru intabularea apartamentului pe numele noului proprietar se suportă de către acesta. Vânzătorul este nevoit să achite doar impozitul pe venitul aferent. Odată cu încheierea tranzacției, cumpărătorul trebuie să declare la Directia de taxe și impozite achizitionarea imobilului și să restabileasca contractile cu furnizorii de apă, gaz și curent, pentru adresa respectivă.

           Pe viitor vom descrie mai amănunțit fiecare pas, vom analiza obligațiile cumpărătorului și ale vânzătorului, vom analiza taxele notariale și obligația de a prezenta certificatul energetic. Deasemenea vom vorbi despre programul Prima Casa si despre celelalte variante de creditare.

 

Comments (0)