Niciun comentariu

Imobilele cumparate la licitatie

In Lugoj tot mai des se aud discutii legate de “vanatoarea de chilipiruri”, mai exact de casele,  apartamentele sau spatiile comerciale scoase la licitatie.

          Care sunt avantajele si dezavantajele care trebuiesc luate in calcul atunci cand te gandesti sa faci o astfel de tranzactie.

In opinia noastra achizitionarea unei locuinte sau al unui spatiu executat silit are un singur avantaj si anume posibilitatea de a face o achizitie la un pret aflat sub nivelul pietei. Tocmai de aceea interesul pentru acest segment de piata este tot mai crescut. Nu de putine ori o proprietate a ajuns sa se vanda la preturi chiar cu 50% mai mici decat pretul mediu al pietei.

Pana aici totul pare interesant si suna bine. Totusi incheierea unei astfel de tranzactii nu este atat de simpla, ca sa ajungi sa achizitionezi proprietatea la pretul dorit trebuie sa treci de cateva obstacole.

            1.Le gasesti greu.

Ofertele de acest gen nu sunt atat de intens promovate cum sunt toate celelalte anunturi cu proprietati imobiliare. Pentru a gasi acest tip de oferte trebuie sa consulti o multime de surse cum ar fi: site-urile bancilor, site-ul  ANAF, site-uri specializate pe tipul acesta de oferte, birourile executorilor judecatoresti, etc.

            2.Nu poti sa le vezi inainte de a le cumpara.

Daca totusi ai gasit oferta care sa te mobilizeze trebuie sa sti ca in general nu se poate face o vizionare a locuintelor sau spatiilor ofertate. Tocmai din acest motiv pe site-urile specializate nu veti gasi fotografii din interior, ci doar din exteriorul cladirii. Tipul acesta de tranzactie trebuie incheiat de multe ori “pe nevazute”. Desi exista riscul ca proprietatea sa fie vandalizata, lucrul acesta nu se intampla foarte des. Fostii proprietari sunt destul de ocupati cu gandul ca trebuie sa elibereze siliti casa sau spatiul incat sa se mai gandeasca sa faca stricaciuni deosebite. Cu toate astea, in cazul apartamentelor eventualele stricaciuni pot fi remediate cu ajutorul lucrarilor pe care cumparatorii oricum au de gand sa le faca.

           3.Etape multe si procedura complicata.

Un factor important il constituie etapele si birocratia procedurii de achizitie. Pasii sunt mai numerosi in comparatie cu o tranzactie normala, in schimb compenseaza cu faptul ca nu trebuie sa te plimbi printre zeci de oferte pana sa gasesti una buna. Daca in Lugoj ai spre exemplu 30 de apartamente cu doua camera din care poti sa alegi, cele executate silit sunt doar doua. Oferta scazuta a locuintelor executate silit te vor scuti de timpul pe care il pierzi alergand dupa celelalte oferte. Practic daca nu esti hotarat, pierzi oferta.

           4.Poti intampina dificultati in evacuarea proprietarului.

Odata incheiata tranzactia si obtinut titlul de proprietate al imobilului ai dreptul sa intri in posesia acestuia. Exista insa posibilitatea ca acest lucru sa nu se intample repede si usor. Poti intra in conflicte cu fostii proprietari care din diverse motive nu sunt dispusi sa paraseasca locuinta. E destul de greu sa iti imaginezi cum poate reactiona o persoana care din diverse motive a ajuns sa isi piarda locuinta. Ideal este sa ajungi la o intelegere amiabila cu acesta, altfel risti sa fi nevoit sa apelezi la autoritati pentru solutionarea acestei probleme. Acest lucru ar fi bine daca ai reusi sa il eviti.

            Pretul scazut este cel care face acest tip de oferte sa fie “chilipiruri” dar poate fi insotit de multe “batai de cap” asa ca fiti foarte atenti atunci cand va hotarati sa faceti astfel de tranzactie.

 

Emanuel Cimponeru

 

Comments (0)